torsdag 17 april 2014

Värre än vidrigast!!!

Det finns tydligen ingen gräns för hur överjävlig en människa får lov att bli!!! 

Just nu är det ju majblomme-säsong... Superfina & duktiga barn över hela landet står på olika ställen i vårt avlånga land & säljer dessa till förmån andra barn i vårt land som har det svårt... Hade det där varit mitt barn så hade jag varit stoltare än stolt :) 

I år (kan ha hänt innan men jag missat det) så finns det folk som är så hjärtlösa att faktiskt har rånat barnen på deras intjänade pengar... Blir man galen eller!!! 

Det har till & med blivit så utbrett att föreningen nu överväger att låta folk betala sina majblommor med sms-köp... Det är en sorglig dag för vårt folk när detta ens behövs diskuteras... Beda Hallberg skulle vända sig i sin grav om hon visste... 

Vem är då Beda Hallberg?!? Låt mig berätta om denna fantastiska kvinna :) 

Redan 1907 började majblomman säljas & har sen dess sålts varje år… De pengar som kommer in går till barn som behöver extra stöd… Det är alltså en av världens äldsta barnhjälpsorganisationer. Kvinnan (för det är klart att det ska va en kvinna till att komma på denna briljanta idén ;)) bakom verksamheten hette alltså Beda Hallberg… Hon härstamma delvis från skåne… åh yeah ;)
 
Tanken var att alla skulle få en möjlighet att vara med & hjälpa sina medmänniskor… Priset på blomman skulle var så pass låg att alla kunde köpa den… 1907 kostade den 10 öre :) Idag kostar den 20 kr.
 
Det var inte helt lätt för Beda att få gehör för sin idé i samhället… en hel del av de forum hon bad om hjälp i var skeptiska till hela tanken & det var ingen som trodde på att de 100 000 blommorna som hon hade beställt skulle gå åt…

Anledningen till misstron var att hon vände sig till hela stadens befolkning & det var ingen som trodde att alla klasser skulle ge till andra.
 
Segern var överväldigande… Beda lyckades sälja inte mindre än 139 000 blommor det första året & hon blev snabbt en kändis både i Sverige & utomlands… Det va till & med så att Beda ansågs vara så ”redig” att hon va den enda kvinnan som blev nominerad vid stadsfullmäktigevalet i Göteborg 1912… alltså 9 år innan kvinnor fick rösträtt i Sverige… snacka om förebild :)
 
Målen för majblomman har förändrats i takt med hur barns behov har förändrats i vårt land… När den kom så var målet att hjälpa tuberkulossjuka, idag är målet att bekämpa barnfattigdom i Svearike… Tanken är att alla barn skall kunna vara med!
 
Under 2012 va insamlingen till majblommans olika ändamål hela 43,3 miljoner kr… Helt underbart :) Detta är pengar som går bland annat till Majblommans egna sommarverksamhet på Galtarö som är ett sommarläger som är öppet för barn från hela landet. Pengarna går även till ekonomisk hjälp till enskilda barn som lever i en ekonomiskt utsatt familj & det kan handla om allt från hjälp med glasögon, en cykel, kläder/skor, en terminsavgift eller utrustning för en fritidsaktivitet.
(källa: www.majblomman.se)
 
Så mina kära vänner… här har vi alla ett extremt enkelt sätt att hjälpa våra egna… 

Så idag när du åker hem från jobbet, gå inte bara förbi de tappra små liven som står & säljer blommor för att hjälpa sina medbarn… 

Stanna, köp & ge dem beröm  ❤️

Kanske får du en lika skön kommentar som jag fick från de små killar jag köpte av... "Det har varit en besvärlig dag idag".

Sötnötter ❤️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar